Malatya Uçak Bileti

Malatya

Malatya

Yetiştirilen kayısılarıyla yalnız ülkemizde değil dünya çapında tanınan Malatya, Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında da bir köprü görevi görmektedir. Özellikle kayısı yetiştiriciliği, bu meyvenin işlenme, paketlenmesi ve lojistiği şehir ekonomisinde önemli yere sahiptir. Kayısı işlenerek üretilen çeşitli ürünler ve bunların üretildiği fabrikaların da ekonomide payı yüksektir. Bunun yanında Malatya’da kurulan ve kurulacak sanayi işletmeleri birçok teşvik paketinden yararlanabilmektedir.

Mevcut ve potansiyel ekonomik fırsatlar, şehre gelen sayısını arttırmış; en ucuz Malatya uçak bileti arayışının artmasına yol açmıştır. Bu konuda bilet.net web sitesi, şehri ziyaret etmek isteyenlere veya Malatya’dan diğer şehirlere uçmak isteyenlere en uygun Malatya uçak bileti fırsatlarını yakalamaları için yardımcı olmaktadır. Siz de istediğiniz tarihte Malatya uçak bileti fiyatları hakkında bilgi alıp, dilediğiniz hava yolu firmasından uçak bileti almak için bilet.net’in sunduğu kolaylıklardan faydalanabilirsiniz.

Malatya'ya ziyarete gidenler, buradan dönerken yakınlarına ve sevdiklerine genellikle kurutulmuş Malatya Kayısısı ve Akçadağ Halı ile kilimleri götürmektedir. Şehirde üretilen el yapımı bakır eşyalarda oldukça revaçtadır.

Malatya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Malatya; bulunduğu konum ve coğrafi özellikler bakımından bölgeler arasında bir köprü konumundadır. Kuzeyde Sivas üzerinden Erzurum ve Kafkasya’ya, doğuda Kahramanmaraş ve Diyarbakır üzerinden Aşağı Fırat ve Mezopotamya bölgelerine kolay ulaşım; Malatya’yı bir kavşak noktası haline getirmiştir. Bundan dolayı Malatya, günümüzde olduğu gibi tarihin her döneminde hem ticaret hem de askeri olarak önemli bir şehir olagelmiştir.

Karakaya Baraj gölü üzerinde düzenlenen feribot seferleriyle Elâzığ ile deniz üzerinden ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bu gölde yürütülen balıkçılık faaliyetleri sayesinde Malatya’da taze balık tüketimi oldukça yaygındır.

Halk edebiyatı içinde önemli yeri olan Battal Gazi’nin yaşadığı olayların merkezinde de Malatya şehri bulunmaktadır. Bunun yanında 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, Malatya’da dünyaya gelmiştir. Bu niteliği ile Malatya ülkemizde iki cumhurbaşkanı çıkaran tek şehirdir. Bölgede Manusa dokumacılığı, el işi bez bebek yapımı, atlı cirit oyunu ve bervanik baskısı geleneksel yöntemler ile devam ettirilmektedir. Koca Vaiz ile Derme Suyu efsaneleri de bu bölgede ortaya çıkan ve kültürümüzü zenginleştiren çok değerli hikayelerdir.

Malatya Konaklama İmkanları

Tamamı Malatya il merkezinde olmak üzere birçok otel, ziyaretçilerin konaklama ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Otellerin neredeyse tamamı şehir merkezinin ortasından geçen Ankara Caddesi üzerindedir. Diğer oteller ise Malatya Valiliği civarında yoğunlaşmaktadır.

Otellerin geneli 2, 3 ve 4 yıldızlı olup, hizmet ve tesis çeşitliliği olarak hem farklı ihtiyaçlara hem de farklı bütçelere hitap etmektedirler. Şehirde yalnızca 2 adet 5 yıldızlı otel bulunmakta, bu oteller konaklama dışında havuz ve SPA merkezi olarak da müşterilerine hizmet sunmaktadırlar.

Otellerin tamamı ücretsiz kablosuz internet bağlantısı ve odalarda klima hizmeti sunmaktadır. Bazı otellerde buna ek olarak kahvaltı, ücretsiz otopark, havalimanına servis hizmetlerini de sunmaktadır. Birçok otel evcil hayvanlara izin vermemektedir. Evcil hayvanı olanların bu noktaya dikkat etmeleri tavsiye edilmektedir.

İsmet İnönü Üniversitesi içinde konuk evi hizmet vermektedir. Üniversiteye bağlı hastanede otel hizmet vermektedir. Bununla beraber şehirde başta öğretmenler, polisler, TCDD ile Devlet Su İşlerinde çalışanlar ve aileleri için misafirhaneler de bulunmaktadır.

Malatya’nın Yöresel Yemekleri

Malatya yöresine özel birçok yemek ve tatlı, özellikle ağzının tadını bilenlere ve yemek yemekten zevk alanlara unutulmaz tecrübeler yaşatmaktadır. Şehrin yemeklerinde en fazla kullanılan malzemelerden biri bulgurdur. Bunun dışında bölgede yetişen baharatlar da sıklıkla tercih edilir. Et yemekleri ve etle yapılan yemeklerin sayısı da yüksektir. Gırık olarak adlandırılan sulu köfteyi andıran yemek, içine eklenen reyhan ve ince bulgurla farklılaşmaktadır. Patates ve havuç ile pişen yemek, bu sayede birbirini tamamlayan birçok lezzeti aynı tabakta sunabiliyor. Kiraz yaprağına sarılarak yapılan kiraz yaprağı sarması, özel harcının yanında üzerine dökülen soğan ve yoğurt sosu ile de diğer sarma yemeklerinden ayrılmaktadır. Köftelik ve kısırlık bulgurların beraber kullanılarak yapıldığı yumurtalı kebap köftesi, hem kolay yapılması hem tok tutması hem de lezzetiyle bölgede çokça tercih edilen bir yiyecektir.

Darhane çorbası olarak da adlandırılan Malatya tarhana torbası, yalnızca Malatya’da değil, bütün bölgede sevilerek tüketilen çok sağlıklı ve lezzetli bir çorbadır. Vejetaryenlerin severek tükettiği Malatya usulü dolmanın içinde kıyma yerine ıspanak kullanılmaktadır. Yine bulgurla yapılan bu yemek özellikle çayla beraber tüketilmektedir. Malatya yöresinde “Pirpirim” olarak adlandırılan semiz otunun nohut, yeşim mercimek, bulgur veya pirinç ile pişirilmesi ile hazırlanan yemekte bölgenin en sevilen yemeklerindendir. Lahana yaprakları ile hazırlanan etli lahana sarması da bölgenin en bilinen yemeklerindendir. Bu yemeğe nahna köftesi veya sarması da denmektedir.

Bölgede içli köfte de içine salça katılarak hazırlanmakta ve diğer bölgelerdeki gibi kızartılmak yerine haşlanarak pişirilmektedir. Bir tür börek olan Malatya kömbesi ise harç olarak peynir, kıyma veya ıspanak yerine kuşbaşı et kullanarak hazırlanmaktadır. Kayısısı ile ünlü şehirde, kayısı kullanılarak hazırlanan birçok tatlı da bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni halbur yatlısıdır.

Şehrin bu meşhur ve olağanüstü lezzetlerini tatmak için gidilebilecek birçok restoran bulunmaktadır. Şehirde restoranlar genelde merkez ve çarşı kısmında bulunmaktadır. Ankara Caddesi üzerinde, Ankara Caddesinden stadyuma doğru çıkılan bölgede, valilik çevresinde ve Fahri Kayahan Bulvarı çevresinde birçok restoran, cafe ve fastfood servisi yapan yer bulunmaktadır.

Şehir içerisinde kalite ve lezzetiyle diğer restoranlardan ayrılan işletmeler de bulunmaktadır. Malatya, deniz kenarında yer almasa da Karakaya Barajı'nda yürütülen balıkçılık faaliyetleri sayesinde taze balık çeşitlerinin de tüketilebileceği yerlerden biridir. Sazan ve Fırat turnası ilde en fazla tüketilen balık türleridir.

İlçelerde fast food işletmesi ve cafe sayıları daha az olmakla beraber, restoran seçenekleri bulunmaktadır. Şehirde konaklama hizmeti sunan otellerin restoranları da yemek yemek için tercih edilebilir. Özellikle 4 ve 5 yıldızlı otellerin restoranları, eğitimli personel ve kaliteli hizmetleri ile müşterilerine leziz lezzetler sunmaktadır.

Şehir merkezinde, ülke çapında hizmet veren fastfood zincirlerine ait şubeler de hizmet vermektedir. Şehirde bulunan alışveriş merkezlerinde de birçok yiyecek alternatifi ziyaretçilere sunulmaktadır.

Malatya'da Turistik Yerler

Günümüzde Karakaya Baraj Gölü altında kalan Cafer Höyük, ildeki en önemli arkeolojik alandır. 1986 yılına kadar yapılan kazı çalışmalarında, milattan önce 7000’li yıllara ait olduğu düşünülen birçok eser ve alet bulunmuştur. Bunlar arasında bulunan ve beyaz kireçtaşından yapılmış olan ufak figürler (figürinler) şu ana kadar bulunan en eski heykel örnekleri olarak literatüre girmiştir. Değirmentepe ve Arslantepe’de yapılan kazılarda bulunan mühürler ise bölgede ticaretin çok eski zamanlardan beri organize olarak gerçekleştirildiğini göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Yalnızca Anadolu’da bulunan diğer şehirlerle değil, Mezopotamya ve Suriye’de bulunan şehirler ile ticaret yapıldığına dair kanıtlar da elde edilmiştir. Farklı noktalarda yapılan kazı çalışmalarında milattan önce 3000’li yıllara ait seramiklerde bulunmuştur. Bölgede bunlardan başka neolitik çağdan günümüze kadar birçok çağa ait eserler bulunmuştur. Hitit, Urartu, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya ait olan eserler günümüzde Malatya Müzesi'nde sergilenmektedir. Malatya Müzesi yalnızca bölgenin tarihi değil, Anadolu tarihi ile ilgilenen herkesin ziyaret etmesi gereken bir müze olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi, şehrin tarihi binalarından biri olan Beşkonaklar’da ziyaretçilerini beklemektedir. Geçmişte şehirdeki yaşantıyı anlatan müze, 2 bölümden oluşmaktadır. Müzede Osmanlı ve Selçuklu dönemine odaklanılmış, farklı dönemlerde halkın yaşayışı görsellerle desteklenerek ziyaretçilere sunulmaktadır. Çok detaylı hazırlanan müze Battalgazi’de bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1931 yılında ziyaret edilen Malatya’da Türk Ocağı binası olarak inşa edilen yapı, günümüzde Atatürk Anı Evi ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Atatürk’ün şehre yaptığı ziyarette kullandığı eşyalar, seyahat sırasında çekilen fotoğraflar ve birçok kılıç ve tüfek sergilenmektedir. Salonlardan birinde Atatürk ve cumhuriyetin ilk yılları hakkında yazılmış kitaplara ayrılmıştır. Müzenin önemli bir kısmı da Kurtuluş Savaşı ve kahramanlarına aittir.

Karakaya Baraj Gölünün batısında, Malatya il merkezinin 7 km kuzeydoğusunda bulunan Arslantepe Açık Hava Müzesi aynı zamanda ören yeri olarak da hizmet vermektedir. Arslantepe Höyüğü'nün bulunduğu bölgede bulunan müze, yapılan kazılarla ortaya çıkartılan yerleşim birimleri ve mezarlıkları barındırmaktadır. Bölgede kazılar günümüzde de devam etmektedir. Bulunan ve Malatya Müzesi'ne iletilen birçok değerli buluntu ile özellikle Hitit dönemi yaşantısı ve bölgenin siyasi – politik durumu hakkında birçok bulgu edinilmiştir. Arslantepe Höyüğü, 2021 yılında UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesine alınmıştır. Burayı ziyaret edenler hem tarihi dokunun hem de doğanın sunduğu güzellikleri aynı anda yaşayabilmektedir. Buradan çıkan eser ve aletleri görmek isteyenler Malatya Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edebilirler. Battalgazi’de bulunan müzeye girişler ücretsizdir.

Şehirdeki Selçuklu mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Battalgazi Ulu Camii'nin inşaatı 1224 yılında tamamlanmıştır. Alaeddin Keykubad tarafından inşa ettirilen camiinin Keykavus Keyhüsrev tarafından da yaptırıldığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Battalgazi’de yer alan camii aradan geçen yıllara rağmen ziyarete ve ibadete açıktır.

Gününü doğa ile kol kola geçirmek isteyenler için bir çok alternatif sunan Malatya’nın en fazla ilgi çeken yerlerinden biri Levent Vadisi’dir. 28 kilometre uzunluğundaki dil ve derin vadinin yüksekliği bazı noktalarda 240 metreye kadar erişmektedir. Seyir noktası olarak inşa edilen şeffaf balkon ziyaretçilerin vadinin üzerinde uçuyormuş gibi hissetmesini sağlamaktadır. Vadi içerisinde kaya tırmanışı, kamp, doğa yürüyüşü ve daha birçok spor ile aktivite gerçekleştirilebilmektedir. Sunduğu eşsiz fırsatlar ve görüntülerle her yıl hem yurt içinden hem de yurtdışından birçok ziyaretçiyi çekmektedir.

Günpınar Şelalesi, gününü doğa içinde geçirmek isteyenler için bir diğer alternatiftir. Darende’de bulunan şelalenin yüksekliği 40 metredir ve üç kademe halinde dökülmektedir. Birçok tesisin de bulunduğu bölgede 1.5 kilometre uzunluğunda doğa yürüyüş parkı da bulunmaktadır.

Doğanşehir’de bulunan Kuzkaya Tepesi'nin zirvesine yakın yükseklikte bulunan Polat Sulu Mağarası, sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken ve ziyaretçi çeken bir noktadır. Bu noktalar dışında Alacakapı’da bulunan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, üniversite içinde yer alan İnönü Müzesi ile Turgut Özal Müzesi, Arapgir’de bulunan Gümrükçü Osman Paşa Camii, Darende’de bulunan Tohma Ozan Kanyonu ve Ozan Anıtı ile Hekimhan’da bulunan Köprülü Mehmet Paşa Camii Malatya’da görülmeye değer diğer noktalardır.

Malatya'da Ulaşım İmkanları

İç Anadolu, Akdeniz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin birleşme noktasında bulunan Malatya, kara ulaşımı yönünden önemli ve lojistik yönünden kilit bir yerdedir. Ancak bölgenin engebeli yapısı ulaşımı olumsuz etkilemektedir. Bu sebepten dolayı karayollarına alternatif ulaşım yöntemleri Malatya’ya ve Malatya’dan diğer şehirlere ulaşımında önemli stratejik ehemmiyet taşımaktadır.

1941 yılında hizmet vermeye başlayan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından MLX, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise LTAT kısaltmalarıyla tanımlanan Malatya Havalimanı, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Hem askeri hem sivil hava araçlarına hizmet veren havalimanın 2 pisti bulunmaktadır ve ikisinin de uzunluğu 3350 metredir. VIP salonu da bulunan havalimanı aktif olarak tamamı Türkiye merkezli olan 4 adet havayolu şirketi tarafından kullanılmaktadır.

Malatya’ya uçakla ulaşmak özellikle büyük şehirlerden büyük vakit kazandırmaktadır. Uçakla İzmir 1 saat 45 dakika, İstanbul 1 saat 35 dakika, Ankara 1 saat sürerken otobüsle ise İzmir ve İstanbul 16 saat, Ankara ise 10 saat vakit almaktadır. Uçak yolculuğu ile kazanılan zaman sebebiyle Malatya uçak bileti satışları her geçen gün artmaktadır.

Malatya’dan Antalya, İzmir, Ankara, İstanbul, Adana, Bodrum, Diyarbakır ve Erzurum’a uçuşlar gerçekleştirilmektedir. İstanbul’da hem Sabiha Gökçen hem de İstanbul Havalimanı'na uçuşlar yapılmaktadır. Bu uçuşlardan bir kısmı farklı mevsimlerde daha sık yapılabilmektedir. Ayrıca havalimanı sayesinde Malatya’dan yurtdışına, yurtdışından Malatya’ya ulaşmak oldukça kolaylaşmıştır. Şu anda Malatya Havalimanı, genellikle yurtiçi uçuşlara açık olsa da bu uçuşlar Ankara, İzmir ve İstanbul havalimanları üzerinden aktarmalı olarak gerçekleşmektedir. Başta Frankfurt olmak üzere bazı havalimanlarına ise direk uçuşlar yapılmaktadır. Bilet.net, en uygun Malatya uçak bileti ile seyahat etmek isteyenlere hızlı ve güvenilir bir şekilde yardımcı olmaktadır.

Malatya şehir merkezinden havalimanına ulaşmanın en kolay yolu Malatya Belediyesi tarafından işletilen havaalanı otobüsleridir. Bu otobüsler eski ve yeni otogar, Beydağı Devlet Hastanesi ve şehir merkezine sefer yapmaktadır. Şehir merkezinden kalkan otobüsler uçak saatlerine göre hareket etmektedir ve uçuş saatinden 2 saat önce ilk duraktan hareket etmektedir. Havalimanına inen ve havalimanından kalkan her uçak için ayrı sefer düzenlenmektedir, gün içerisinde sürekli tarifeli sefer yoktur. Havalimanından otobüslerin ilk durağına olan yolculuk yaklaşık 45-50 dakika sürmektedir.

Taksi, sıklıkla tercih edilen bir diğer yöntemdir. Malatya’ya uçakla varılan durumlarda istenilen yere taksi ile gidilmek istenirse, havalimanında taksi durağı bulunmaktadır. Malatya’da hizmet veren taksi durakları da 24 saat boyunca çalışmaktadır. Bu sayede günün herhangi bir saatinde istediğiniz yere gidebilirsiniz. Araç kiralamak isteyenler için Malatya birçok alternatif sunmaktadır. Malatya Havalimanı'nda veya şehir merkezinde hizmet veren araç kiralama şirketlerinden araç kiralayabilirsiniz.

Şehirde bulunan 5 yıldızlı oteller müşterilerine otele transfer hizmeti vermektedir. Bunun yanında şehirde bulunan turizm firmaları da özellikle kalabalık veya bavulları fazla olan grup ve kişilere transfer hizmeti sunmaktadır.

Malatya toplu taşıma sisteminde “Malatya Kart” sistemi kullanılmaktadır. Ön ödemeli bir sistem olan Malatya Kart alabilmek için Motaş’a başvurmanız gerekmektedir. Eğer Malatya’da kısa süre kalacaksanız araçlara nakit para ile de binebilirsiniz. Malatya içerisinde 61 hatta servis yapan otobüsler yalnızca şehrin değil dış ilçelerinde neredeyse tamamına rahat ve hızlı bir ulaşım sağlamaktadır. Malatya’daki ilk otobüs seferi saat 06.00’da başlarken, son seferin kalkış saati ise 23.00’tür. Ancak hatlara göre ilk ve son sefer saatleri değişiklik göstermektedir.

Otobüsün yanında Malatya Otogar Maşti ile İnönü Üniversitesi arasında sefer yapan troleybüsler de bulunmaktadır. Trambüs olarak adlandırılan bu araçlar toplamda 21.5 kilometre uzunluğunda oluşan tek hatta saat 05.20 ile 23.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Sefer aralıkları 8 ile 20 dakika arasında değişmektedir.

Şehir içinde ve ilçelerde faaliyet gösteren minibüslerde mevcuttur. 27 hatta 36 farklı güzergahta faaliyet gösteren minibüslerin sefer aralıkları hat ve kalkış noktasına göre değişmektedir.

Pzt
-0,19°
Malatya
28 Oca Sal, Güneşli
3,45°
Çrş
3,71°
Prş
3,87°
Cum
4,42°
Cmt
5,14°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery