Ağrı Uçak Bileti

Ağrı

Ağrı

Geçmişte Karakilise olarak adlandırılan Ağrı, Türkiye’nin en doğusunda bulunan illerden biridir. Kentin eski isimleri Karakilise, Ararat ve Karaköse’dir. Günümüzde kullanılan ismini sınırları içinde bulunan Ağrı Dağı’ndan almaktadır. 2020 nüfus sayımlarına göre 150.263 kişilik nüfusun 31.109’da kırsal alanlarda 119.154’ü ise kent merkezinde yaşamaktadır. Çevre iller ve Türkiye’nin her bölgesinden misafir ağırlayan şehir, sınırlara olan yakınlığı sebebiyle çok sayıda yabancı turist ağırlamaktadır. İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’dan gelen misafirler çoğunlukla kara yolu tercih ederek ulaşım sağlamaktadır. Ağrı Dağı ile karakterize olmuş onlarca doğal güzelliğe sahip kentimizi ziyaret etmek istiyorsanız, Ağrı’ya düzenlenen aktarmalı ve aktarmasız uçak seferlerini tercih edebilirsiniz. Ağrı Ahmed–i Hani Havalimanı’na İstanbul’dan günde ortalama 2 aktarmasız uçuş, Ankara’dan ise 1 aktarmasız uçuş sağlanmaktadır. Ağrı uçak bileti fiyatları için bilgi edinmek istiyorsanız; en ucuz Ağrı uçak bileti için size en avantajlı biletleri bilet.net’in sağlayacağına emin olabilirsiniz. Bilet.net ile filtreleme yapabilir ve en uygun uçak biletini edinebilirsiniz. Bilet.net, kullanım kolaylığı sağlayan web sitesi sayesinde mevcut seyahat planınıza ek olarak farklı tarihler için alternatifler sunarak seyahat planlamanızı oldukça kolaylaştırır.

Ağrı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1632 metre ile fazlasıyla yüksek bir rakıma sahip olan şehir, ova olması sebebi ile düz bir arazi (14,927 km2) üzerine kuruludur. Kent, tarihsel süreçte Orta Asya’yı Anadolu’ya bağlayan bir geçiş kapısı görevi üstlendiği için çok sayıda medeniyete ait izler barındırmaktadır. Günümüze kadar varlığını hissettiren medeniyetlerden bazıları Hititler, Urartular, Persler, Selçuklular, Ruslar ve Osmanlılar’dır. Oldukça dağlık bir alana sahip kent, Ağrı Dağı ve Tendürek Dağları’na ev sahipliği yapmaktadır. İklimsel koşullar düşünüldüğünde, oldukça sert ve kuru bir iklime sahip kentte kışlar çok soğuk, yazlar ise çok sıcak geçmektedir. Bu sebeple Ağrı ziyaretiniz için en uygun seyahat tarihlerinin, bahar aylarını içerdiğini unutmamalısınız. Kentte toplam 8 ilçe bulunmaktadır. Bunlar, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak’tır. Çoğunluk tarafından en çok bilinen ilçesi Doğubayazıt, kaplıca merkezlerinden dolayı sağlık turizmiyle en fazla yerli turist ağırlayan ilçesi Diyadin’dir. Kentin bir diğer dikkat çeken en önemli özelliği ise yaylalarda sürdürülen küçükbaş besiciliğidir. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu il, Türkiye pazarında oldukça fazla bir paya sahiptir.  

Ağrı’da Konaklama İmkanları

Ağrı ziyaretiniz süresince konaklamak istiyorsanız, sizler için çok sayıda çeşitli konaklama alternatifleri mevcuttur. Kent merkezinde veya Ağrı Dağı ve Tendürek Dağları’na yakın bölgelerde konumlanan oteller, pozitif bir deneyim ile ayrılmasına yardımcı olacaktır. Dağlık bölgelere yakın otelleri tercih ederseniz, görkemli dağ manzaraları eşliğinde konaklayabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kayak sporu ile ilgileniyorsanız Küpkıran Kayak Tesisi yakınındaki otelleri tercih edebilirsiniz. Ağrı ziyaretlerinde kullanıcılar tarafından olumlu değerlendirilen konaklama merkezlerinden bazıları şöyledir: Grand Cenas Hotel (şehir merkezine 2,3 km uzaklıkta), Le – Ka Grans Sah Otel (şehir merkezine 0,4 km uzaklıkta), Hatemoğlu Otel (şehir merkezine 0,3 km uzaklıkta), Otel Yıldırım (şehir merkezine 0,1 km uzaklıkta), Ağrı Best Hotel (şehir merkezine 3,8 km uzaklıkta) ve Alp Hotel Apart’dır (şehir merkezine 0,1 km uzaklıkta).

Ağrı’nın Yöresel Yemekleri

Ağrı’da mutfak kültürü özellikle sert iklim koşulları ile birlikte gelişmiş son derece lezzetli ve doyurucu menüleri içermektedir. Bölgedeki hayvan besiciliğinin etkisi ve yüksek doyurucu besinler içermesi açısında,n etin kullanımı ile oluşan lezzetler oldukça fazladır. Bununla birlikte çok sayıda yöresel yemeğe sahip olan kentte mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında şunlar gelmektedir: abdigor köftesi, gösteberg et, haşıl, hengel, erişte, kuymak, pişi erdek, hasude, ayranaşı, ciriş ketesi ve halise.

  • Abdigor köftesi: kentin en bilinen yöresel lezzetlerinin başında abdigor köftesi gelmektedir. Sıklıkla Doğubayazıt ilçesinde tüketilen köfte, sığır eti, soğan, yumurta ve baharattan yapılmaktadır. İçli köfteye benzetilen köftenin püf noktaları, sığır etinin yağsız, kemiksiz, sinirsiz olması ve tüketilmeden önce yaklaşık 1 saat dinlendirilmesidir.
  • Gösteberg et: ana yemeklerin başında gelen et yemeği, tercihen genç kuzu veya oğlak etinin tereyağı, salça, soğan ve gösteberg otu ile birleşmesi ile oluşur.
  • Haşıl: ana malzemesi ince yarma olan lezzet için önce yarmaların haşlanması gerekmektedir. Haşlanan yarmaların ortası açıldıktan sonra iç kısma tereyağı, çevresine ise sarımsaklı yoğurt eklenir. Yemeğin en dikkat çeken özelliği, tereyağının dağılmaması için servis yapılmaması ve tek bir kaptan yenmesidir.
  • Hengel: bölgede yetişen buğday unundan hazırlanan hengel, dinlendirilmiş hamurun ince açıldıktan sonra kare şeklinde kesilmesi ile hazırlanır. Kaynatılmış hamurun üstüne yoğurt ve soğanlı tereyağlı sos eklenerek servis edilir.
  • Pişi erdek: özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan pişi, evde hazırlanan hamurun küçük boyutlara getirildikten sonra kızartılmasıyla oluşur.
  • Hasude: bir tatlı olan hasudenin en önemli özelliği önce şerbetinin hazırlanmasıdır. Şerbetin içine un eklendikten sonra tavada karışım pişirilir ve ardından servis edilir.
  • Ayranaşı: kaynatılmış buğdayın içine ayran, nane ve kabak eklendikten sonra bir süre daha kaynatılması ile hazırlanır.
  • Ciriş ketesi: ince açılan hamurun içine bölgede yetişen ciriş otunun eklenmesi ve sac üstünde pişirilmesi ile oluşur. Sıklıkla kahvaltılarda tüketilir.

Ağrı’yı ziyaret ettiğinizde yöresel lezzetleri denemeden kentten ayrılmamanız önerilmektedir. Lezzetleri deneyimlemeniz için kent merkezinde yöresel yemeklerin servis edildiği çok sayıda restoran bulunmaktadır. Bu restoranlardan bazıları: Ağrı Batıbeyli Restaurant, Sultan Sofrası, Nazar Restaurant, Sanayi Lokantası ve Durak Lokantası’dır.

Ağrı’da Turistik Yerler

Ağrı’da gezip görmeniz gereken yerler listesinin başında şüphesiz Ağrı Dağı gelmektedir. Çoğunluğu Ağrı il sınırında bulunan dağ, volkanik olma özelliği taşımaktadır. 5137 metrelik ve 3898 metrelik zirveleri ile Türkiye’nin en görkemli ve büyük dağıdır. Dağ tırmanışının tehlikeli olabileceği düşünülmektedir ancak 2000'li yılların başından beri dağda alınan tedbirler sonrasında düzenli tırmanışlar yapılmaktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından bir diğer dikkat çeken yer Meteor Çukuru’dur. 1982 yılında gök taşının düşmesi oluşan çukur, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olması sebebi ile oldukça rağbet görmektedir. Nuh’un Gemisi inanç turizmi ile çok sayıda misafir ağırlamaktadır. Telçeker ve Üzengili köylerinin arasında kalan yer, gemi silüetini andıran oluşumu ile Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’nda olduğu inancını güçlendirmektedir. Doğubayazıt Eski Camii, 16. yy’da I. Selim tarafından inşa edilmiş, tek merkezli ve tek minareli bir camidir. Ağrı’dan ortalama 100 km uzaklıkta konumlanan camii, kesme doğal taşlarla oluşturulan yalın tasarımı ile dikkat çekmektedir. Diyadin Kaplıcaları, Diyadin ilçe merkezinin 5 km uzağında bulunan kaplıcalar sağlık turizmi ile misafir ağırlamaktadır. Kaplıcaların etrafında konumlanan oteller sayesinde misafirler konaklama sorunu da yaşamamaktadır. Kentin diğer görülmesi gereken yerleri arasında Hamur Kümbeti, Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi, Küpkıran Kayak Merkezi, Balık Gölü ve Keşişin Bahçesi yer almaktadır. 

Ağrı’da Ulaşım İmkanları

Türkiye’nin farklı şehirlerinden en uygun Ağrı uçak bileti ile Ağrı’ya ulaşım sağladıktan sonra kent içi ulaşımda taksileri veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Yakın ilçe ve köylere ulaşım için ise kiralık araç veya minibüs tercih edebilirsiniz.

Ağrı
09 May Prş, Güneşli
8,57°
Cum
9,26°
Cmt
8,26°
Paz
6,78°
Pzt
10,35°
Sal
7,99°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery