Bingöl
Bingöl Kalkışlı Yurtiçi Uçuşlar
Bingöl, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve Fırat Nehri’nin kuzeyinde bulunan bir şehirdir. Tarihi MÖ. 4000’li yıllara kadar uzanan kent, günümüze kadar çok sayıda devlete, medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 2021 nüfus sayımlarına göre 95.704’ü kır nüfusunu oluşturmak ile birlikte toplam nüfus 283.112’dir. Kentin tanınırlığının ve nüfusunun artmasına katkı sağlayan unsurlardan biri kentte bulunan üniversitedir. Öğrencilerin dikkatini çekmeyi başaran şehir, tarihsel bir coğrafyaya sahip olması sebebi ile gün geçtikçe daha fazla ilgi görmeye ve turistler tarafından ziyaret edilmeye başlamıştır. Siz de bu küçük ama güzellikler ile dolu şehri gezmek isterseniz bilet.net aracılığı ile Bingöl uçak bileti fiyatları için bilgi edinebilir ve en uygun Bingöl uçak bileti tekliflerine ulaşabilirsiniz. Karşılaştırma ve filtreleme yöntemi ile bilet.net size, en uygun bileti en kısa sürede bulmanızı ve güvenli ödeme yöntemi ile seyahat planınızı tamamlamanızı sağlayacaktır. Bilet.net'in kolay bir ara yüze sahip olması ve kullanıcıları doğru yönlendirmesi sebebi ile herhangi bir zorluk yaşamadan kolaylıkla Bingöl uçak biletinizi temin edebilir ve bu şirin tarihi kenti ziyaret edebilirsiniz.
Bingöl Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bingöl’ü ziyaret etmek istiyorsanız; Türkiye’nin diğer şehirlerinden gerek demiryolu, gerek karayolu, gerekse havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. En hızlı ve konforlu ulaşım aracı olan havayolunu seçiyorsanız bulunduğunuz ile göre aktarmalı ya da aktarmasız uçuşlar ile Bingöl’e sadece birkaç saat içinde ulaşabilirsiniz. Kente ulaşım sağladıktan sonra yapmanız gereken kentin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini deneyimlemenizdir. Bingöl’de tarihi dokuların büyük çoğunluğu ilçelerde konumlanmaktadır ve ilçeler arası mesafeler fazla olabilmektedir. Bu sebeple, Bingöl geziniz için en az ortalama 2 gün ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bingöl’ün tarihi dokusunu şekillendiren medeniyetlerin başında Asur, Hitit, Akkoyun, Urartu, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gelmektedir. Dolayısıyla, ziyaretiniz esnasında belirtilen medeniyetlerin tarihi eserleri ile donatılmış bir kent göreceğinizi bilmelisiniz. Tarihsel dokuyu oluşturan mimari yapıların çoğunluğu Bingöl’ün ilçeleri olan Adaklı, Genç, Kiğı ve Solhan’da yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin iklimsel özelliklerini (kış ayları soğuk, yaz ayları kurak) göz önünde bulundurarak ilkbahar aylarında seyahat planınızı yağmanız, daha keyifli bir kent ziyareti gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
Bingöl’de Konaklama İmkanları
Bingöl’ü gerçek anlamı ile keşfetmek ya da deneyimlemek istiyorsanız; tüm gezinizi tek bir gün özeline sıkıştırmayıp, konaklamalı bir seyahat planlamalısınız. Bingöl kent merkezinde konaklama ihtiyacınızı karşılayacak ve size kolay ulaşım imkanı sunacak çeşitli konaklama merkezleri bulunmaktadır. Konaklama yerinizi seyahat planınız doğrultusunda tercih etmeniz kolaylık sağlayan bir yöntem olacaktır. Dilerseniz kayak merkezine yakın, dilerseniz termal kaplıcalara yakın dilerseniz kent merkezinde yer alan, otel, misafir evi ya da günlük kiralık dairelerde konaklayabilirsiniz. Daha önce farklı kullanıcılar tarafından deneyimlenen ve önerilen konaklama merkezleri şu şekilde sıralanabilir: Bingöl Termal Hotel, Büyük Bingöl Oteli, Hotel Sarıoğlu, Grand Berti Otel, Hotel Efe Pansiyon ve Binkap Resort Otel’dir. Bingöl Termal Hotel, kaplıcaların yakınında konumlanmaktadır ve kent merkezinden 23 km uzaktadır. Büyük Bingöl Oteli, kent merkezinin tam ortasında yer alan 2 yıldızlı bir oteldir. Hotel Sarıoğlu, kent merkezindedir ve kolay ulaşım sağlanmaktadır. Grand Berti Otel, içindeki hamamı ile fazla sayıda misafir ağırlamaktadır ve merkezden 7 km mesafededir. Hotel Efe Pansiyon, kent merkezinde konumlanan uygun bütçeli bir konaklama alternatifidir. Binkap Resort Otel, modern tasarımı ve sunduğu 4 yıldızlı hizmet kalitesi ile dikkat çeken otel merkeze 4 km uzaklıkta konumlanmaktadır.
Bingöl’ün Yöresel Yemekleri
Bingöl, hayvancılığın ve tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğu illerimizden biridir. Bu sebeple mutfak kültürü et ve tahıl özelinde gelişim göstermiştir diyebiliriz. En çok tüketilen yöresel yemekler çoğunlukla et, bulgur, süt ve bölgede yetişen bitkilerden oluşmaktadır. Yapımı kolay, lezzetli, tok tutan ve uygun bütçeli yöresel yemekler; çorba, bulgur pilavı ve hamur işlerini içermektedir. Ancak bölgede besiciliği yapılan hayvanlardan elde edilen et de bir çok kişi tarafından sevilerek sıklıkla tüketilmektedir. En çok bilinen ve ziyaretçiler tarafından denenmesi gereken başlıca lezzetleri şöyle sıralayabiliriz; sorina pel, mastuva, tutmaç çorbası, keledoş, burma kadayıf, kaburga dolması, yöresel ekmek (nun kuryek), içli köfte, ayranlı köfte, gıldırık köfte, silki baklava ve dolangerdir. Sorina pel, Bingöl geleneksel mutfağının en önemli ana yemeklerinden biridir. Yufkaların 5’er cm kalınlığında dürülmesi, kesilmesi ve tepsiye sıralanması ile hazırlanır. Fırında pişirim işlemi tamamlandıktan sonra sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Mastuva, pirinç, bulgur, yoğurt ve tereyağı karışımını içerir. Tutmaç çorbası, kentin en çok bilinen ve denenmesi gereken lezzetlerin başında gelir. Un, yoğurt, tereyağı, kavurma ve baharatlı dengeli uyumu ile hazırlanır. Keledoş, pratik bir lezzet olarak sofralarda yer edinir. Evde hazırlanan hamur küçük parçalar halinde doğranarak pişirilir ve sarımsaklı yoğurt sosu ile servis edilir. Burma kadayıf ise özellikle tatlı severlerin gözdesidir. Tüm bu lezzetleri kent merkezinde tadabileceğiniz çok sayıda yerel restoranlar bulunmaktadır. Bu restoranlardan bazıları şöyledir: Bingöl Kadayıfçısı, Yayla Ocakbaşı, Fehmi Usta Adana Sofrası, Sultan Sofrası, Maden Ocakbaşı ve Kavurmacı Aydın Usta’dır.
Bingöl’de Turistik Yerler
En ucuz Bingöl uçak bileti ile seyahatinizi planladıktan sonra yapmanız gereken artık bu şirin kentin güzelliklerini keşfetmektir. Bingöl çevre illeri Muş, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır’dır. Çevre illerinde de bir çok güzelliğin bulunduğunu göz önünde bulundurarak Bingöl ziyaretiniz sonrasında yakın illerini de ziyaret etmenizi öneririz. Bingöl’de gezilecek yerleri tarihi yerler ve doğal güzellikler özelinde ayırabiliriz. Tarihi yerler, Kral Kızı Kalesi (Dano Hini), Sebeterias Kalesi, Kümbet, Adaklı Çeşmesi’dir. Doğal güzellikler, Yüzen Ada, Sülbüs Dağı, Zağ Mağarası, Hesarek Kayak Merkezi, Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, Buban Bacaları, Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Çir Şelalesi, Kös Kaplıcaları, Kalkanlı Mağaraları ve Şelalesi’dir. Kentin en çok ziyaretçi ağırlayan yeri sağlık turizmi ile Kös Kaplıcaları’dır. Termal turizm noktası, sadece Bingöl’den değil, yakın illerden de çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Siz de Bingöl ziyaretiniz esnasında dilerseniz kaplıca yakınındaki otellerde konaklayabilir ya da günübirlik ziyarette bulunabilirsiniz. Bir diğer popüler güzergah ise şüphesiz kış turizmi ile birçok ziyaretçi ağırlayan kayak merkezleridir. Kayak merkezleri kent merkezine ortalama 30 km mesafelerde konumlanmaktadır ve çoğunlukla şahsi araçlar ile ulaşım tercih edilmektedir. Kış sporlarına ilgi duyan ya da karın huzur verici manzarasını deneyimlemek isteyen kişilerin yoğun ilgi gösterdiği kayak merkezleri etrafında çok sayıda sosyal tesis bulunmakta ve kullanıcı ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Bingöl’de Ulaşım İmkanları
Kent içi ulaşım çoğunlukla toplu taşıma otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanmaktadır. Küçük bir kent olduğu için Bingöl kent merkezi ziyaretinizde toplu taşıma araçları ulaşımda sizlere kolaylık sağlayacaktır. Toplu taşıma otobüslerinde elektronik bilet kullanılmaktadır bu sebeple kart temin etmeniz önemlidir. Ancak ilçelerdeki tarihi dokuları ve doğal güzellikleri görmek istiyorsanız daha konforlu ve kısa süreli yolcuklar için araç kiralamanız olumlu olacaktır.