Şırnak
Şırnak Merkezli Otobüs Firmaları Tüm firmalar
Şırnak Hakkında
Türkiye- Irak sınırını oluşturan ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin en hızlı gelişen şehirlerinden biri olan Şırnak, medeniyetin doğduğu topraklar olarak kabul edilen Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden biridir. Geçmişi yazının icadından önceki dönemlere dayanan şehir dünya üzerinde tarımın ilk gerçekleştirildiği yerler arasında gösterilmektedir. Kadim bir geçmişe sahip olan şehir inanç, kültür turizmleri alanlarında hızla gelişmektedir. Bu kapsamda bölgede artan arkeoloji çalışmaları ve ortaya çıkartılan eserler ve yapılan keşifler şehri ziyarete gelenlerin ve Şırnak otobüs bileti satışlarının artmasını sağlamıştır.
Şırnak’ın önemini arttıran bir diğer etmen Silopi ilçesinde bulunan ve Irak’la yapılan ticaretin önemli kısmının gerçekleştiği Habur Sınır Kapısıdır. Bu kapının Irak tarafında Zaho olarak da bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı bulunmaktadır. Habur Sınır Kapısı Şırnak’ın ticaret ve lojistik açısından öneminin artmasına ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine önemli faydalar sağlamaktadır.
Şehrin önemli bir turizm potansiyeli olsa da gelirin önemli bir kısmı tarım ve sınır ticareti üzerinden sağlanmaktadır. Bölgenin bitki örtüsünün yetersizliğinden dolayı hayvancılık kıl keçisi, koyun ve bölgeye özgü kahverengi tüylü tiftik keçisine odaklanmıştır. Ayın zamanda bu hayvanların tüylerinden bölgenin ünlü kilim ve şalları dokunmaktadır. Bölgede farklı madenlere ait önemli rezervler keşfedilmiş, bunların kullanıma sokulması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Güney Doğu Anadolu Projesinin tamamlanmasıyla şehrin tarımsal ürün üretim miktarının önemli ölçüde artacağı öngörülmektedir.
Şırnak’ta Gezilmesi Gereken Yerler
Asurlular, Sümerler, Persler, Kimerler, Medler, Urartular, Makedonlar ve Bizans bunlardan yalnızca birkaçıdır. 1.Babil devletinin kuzey başkenti Şırnak’ın Cizre ilçesi sınırları içinde kalmaktadır. Günümüzde Kebeli Köyü olarak anılan yerleşim yeri hala Babil döneminden kalma, 30 adet burca sahip surların içinde yer almaktadır. İç kesimde yuvarlak biçimde yer alan surlar yuvarlak biçimdeyken, dış tarafta bulunanlar ise dikdörtgen biçimindedir. Dönemin inşa teknikleri ve yaşantısı konusunda önemli ipuçları sunan yerleşim yerinde bütün surlar beyaz kalker ve yontulmamış bazalt kayalarından inşa edilmiştir.
Şırnak, özellikle Cizre ilçesi çevresinde yoğunlaşan birçok tarihi şehir ve anıta ev sahipliği yapmaktadır. Çağlayan ismiyle de anılan Şah Kalesi, Babil Kalesi, Cizre Surları bunlardan en önemlileridir. Bölgede yapılacak yeni arkeolojik kazılarla bölgenin ve insanlığına ışık tutacak yeni bulguların ortaya çıkacağına ve bu durumun şehre otogar vasıtası ile gelecek turist sayısını arttıracağına kesin olarak bakılmaktadır.
Şırnak, inanç turizmi açısından çok zengin şehirdir. Bazı uzmanlar ve tarihçiler Hz. Nuh’un inşa ettiği geminin büyük tufandan sonra il sınırları içerisinde kalan ve Cizre’de bulunan Cudi Dağına yanaştığını iddia etmektedirler. Hz. Nuh’un gömüldüğüne inanılan türbe de Cizre’de bulunmaktadır. Türbe Hz. Nuh Camii içinde yer almaktadır ve şehrin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biridir. Mem-u Zin Türbesi ve Camii, Ters Kubbeli Kırmızı Medrese, mühendis, bilim insanı ve alim olan ünlü Ebu’l-İz el-Cezeri’nin türbesi de Şırnak’ta bulunmaktadır. Bir diğer din bilgini ve şair Mella Hasan Bateyni’nin türbesi ile Faki Teyran Medresesi Beytüşşebap’ta, halk arasında Nuh Nedi olarak adlandırılan camii ve medrese de Silopi’de ziyarete açıktır. Midyat ve civarında bulunan birçok kilise de bölgenin kültürel geçmişi konusunda fikir vermekte her yıl birçok turistin otobüs yoluyla şehre gelmesini sağlamaktadır. Basibrin ilçesine bağlı Haberli köyünde yer alan ve tamamen taş malzemeler ile inşa edilen Mor Dodo Kilisesi bu kiliseler arasında en fazla dikkat çekenidir.
Kano ve rafting sporları için çok uygun olan Dicle Nehri şehirde bu faaliyetlerin de artmasını sağlamıştır. Günümüzde yalnızca amatör sporcular değil profesyonel sporcular da Şırnak otobüs seferleri vasıtasıyla şehre gelmektedirler. Şehri ziyaret edenlerin almayı en çok tercih ettikleri yerel ürünler kilim ve şapik olarak da anılan şallardır.
Şırnak’ta Konaklama İmkanları
Cizre ve şehir merkezinde 5 ve 4 yıldızlı oteller bölgeyi ziyaret edenlere hizmet vermektedir. Bunun yanında özellikle Cizre ve şehir merkezinde daha ekonomik birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Merkez ilçede büyük oteller şehir merkezinde yer alırken, diğer oteller şehrin farklı noktalarına dağılmışlardır. Birçok devlet kurumunun da şehirde misafirhanesi bulunmaktadır.
Şırnak Üniversitesi içinde bulunan iki konukevi ve misafirhane şehre okulla ilgili işlemler için gelenlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Şırnak Devlet Hastanesine yakın otellerin olması da şehir dışından hastaneye gelenlere rahatlık sunmaktadır. Öğretmen evlerinden biri Şırnak otogarının karşısında yer almakta, diğeri ise şehrin güneyinde kalmaktadır. Polis Evi ise Siirt Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
Şırnak merkez dışında 6 ilçenin yer aldığı şehirde sıcak su kaynakları ve bunlara bağlı olarak termal kaplıcalar da bulunmaktadır. Şehrin farklı noktalarında bu kaynaklar çevresine kurulan işletmeler ziyaretçilerine hem kaplıcalardan yararlanma hem de konaklama imkanları sunabilmektedir.
Şırnak’ta Yeme İçme İmkanları
Şırnak ve çevresi yerel lezzetler açısından ülkemizin en zengin bölgelerinden biridir. Bölgenin mutfağı daha çok sebze ve hamur işlerinden oluşmakta, et yemeklerinin sayısı azdır. Suryaz, şımşıpe, serbidev, mehir gibi sebze yemeklerinin yanında perdepilav, hekeheşandi, kipe ve kıtlık gibi hamur ve etli yemekleri ile ünlü olan Şırnak bu yönüyle de turistleri kendisine çekmektedir. Bölge halkı tarafından Kadge Difse olarak da anılan pekmez tatlısı yörenin en sevilen tatlılarındandır.
Şehir merkezi ile büyük ilçelerde bulunan restoranlarda yerel ürünler bulunabilmektedir. Şehirde kebap çeşitlerinin yanında ülkemizde sevilerek tüketilen fast food ürünlerini de temin etmek oldukça kolaydır. Cizre Caddesi, Siirt Caddesi ve Gazi Caddesi şehirde en fazla restoran olan yerlerdir. Şırnak Devlet Hastanesi çevresinde de çeşitli işletmeler hizmet sunmaktadır.
Şırnak Otogarı'na Ulaşım
Şırnak şehir merkezinden yaklaşık olarak batı yönünde 4 km mesafede bulunan otogar, Yoğurtçular Köyü'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Şırnak Otogarı, Şırnak Öğretmen Evi'nin karşısında ve Şırnak Devlet Hastanesi'ne oldukça yakındır. Şehrin birçok noktasından yürünerek ulaşılabilen otogara otobüs ve minibüs seferleri de düzenlenmektedir. Silopi, Cizre, İdil ilçelerinde otogar bulunmakla beraber, bütün firmalar bu otogarlarda durmamaktadırlar.
Şırnak bilet fiyatları ve Şırnak bilet seçenekleri hakkında bilgi almak isteyenler, bilet.net'i ziyaret ederek sefer gün ve saatleri ile bilet fiyatları ile ilgili güncel ve detaylı bilgilere ulaşıp, biletlerini hızlı bir biçimde alabilmektedirler.
Otobüs
Şırnak il merkezinde Şırnak belediyesi tarafından otobüs hizmeti verilmektedir. Cizre, Nüsaybin ve diğer ilçelerden de otogara direk otobüs servisi yapan belediyeler bulunmaktadır. Şırnak içerisinde şehre özel ulaşım kartı kullanılarak daha uygun ücretlerle ulaşım sağlanması mümkündür. Kartlar dolum yapılan büfe ve benzeri işletmelerden temin edilebilmektedir.
Taksi
Şırnak Otogarı içerisinde hizmet veren taksi durağı bulunmamaktadır. Ancak şehrin birçok noktasında hizmet veren taksi durakları ile otogara rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Bunun yanında şehrin en yoğun caddelerinden biri olan Cizre Caddesi'nden de sıklıkla boş taksi geçmektedir.
Minibüs
Minibüs ve dolmuşlar şehir merkezi ile dış ilçeler arasında servis vermektedir. Otogar dışında bu araçlara binilebilecek duraklar şehir merkezinin çeşitli noktalarında bulunmaktadır.
Yolcu Servisi
Biletli yolcularına servis hizmeti veren Şırnak otobüs firmaları ve servis güzergahları hakkında detaylı bilgiyi; bilet.net web sitesi veya bilet.net müşteri hizmetlerine ulaşarak edinebilirsiniz.
Şırnak Otogarları
Şırnak Otobüs Bileti Sıkça Sorulan Sorular
Şırnak otobüs bileti hakkında aklınıza takılabilecek soruların cevaplarını inceleyebilirsiniz.
Şırnak bölgesine Metro Turizm, Kamil Koç, Varan Turizm, Pamukkale Turizm başta olmak üzere birçok otobüs firması sefer düzenlemektedir.
Şırnak otobüs saatleri, kalkış/varış noktası ve otobüs firmalarının belirlediği seferlere göre değişkenlik göstermektedir. Sefer saatlerini incelemek için Şırnak otobüs bileti sefer sorgulaması yapabilir ve tüm sefer saatlerini tek ekranda inceleyebilirsiniz.
Satın aldığınız Şırnak otobüs biletini kolaylıkla iptal edebilir veya açığa alabilirsiniz. Açığa alma işlemi sonrasında, bilet tutarınız ile yeni bir otobüs bileti satın alabilirsiniz. Otobüs bileti iptalleri, otobüs firmalarının iptal ve iade politikalarına göre değişiklik gösterebilir.