Adıyaman Otobüs Bileti

Adıyaman

Adıyaman

Adıyaman Hakkında

Coğrafi bölge olarak hem Akdeniz hem de Doğu Anadolu Bölgesi içinde yer alan Adıyaman, Güney Anadolu Projesi (GAP) kapsamında önemli yatırımlar alan şehirlerimizden biridir. GAP kapsamında Fırat Nehri üzerine inşa edilen Atatürk Barajı şehirdeki en önemli yapılardan biridir. Ülkemizdeki en büyük baraj olan Atatürk Barajının su tutma gölü de ülkemizdeki en büyük üçüncü göl ve en büyük yapay göldür. Elektrik üretimi ve sulama için kullanılan baraj bölge ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunmaya devam etmektir. Atatürk Barajından sağlanan elektrik bölgenin sanayileşmesi için de altyapı sağlamıştır.

Ekonomisi tarıma dayalı olan Adıyaman, bölgeden bölgeye değişen toprak yapısı farklı ürünleri yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Çelikhan bölgesinde üretilen ve tescillenmiş bir tütün türü olan Çelikhan veya Adıyaman tütünü bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biridir. Ülkemizin her kesiminden yoğun talep gören ürünün birçok tiryakisi bulunmaktadır.

Bölgede hayvancılık çok gelişmemiştir. Keçi yetiştiriciliği tarıma uygun olmayan alanlarda görülmekle beraber ahır hayvancılığına geçiş yavaş ilerlemektedir. İl sınırları içinde kalan göl ve akarsularda kültür balığı yetiştirilmeye başlanmıştır. Yüzer kafeslerle gerçekleştirilen balık yetiştirme faaliyetlerinde alabalık tercih edilmektedir.

1.derecede kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan Adıyaman’da kısa zamanda birçok sanayi bölgesi tesis edilmiş ve daha önce atölye bazında faaliyet gösteren işletmelerin buralarda daha geniş ölçeklerle faaliyet göstermesi için teşvikler sağlanmıştır. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından işletilen petrol kuyularından günde yaklaşık 9.000 varil petrol üretilmektedir. Bu rakam ülkemizin petrol üretiminin %25’i civarındadır. Bölgede yeni petrol alanlarının tespiti için çalışmalarda devam etmektedir.

Yapılan araştırmalarda bölgede manganez, fosfat ve barit kaynaklarının da işletilebilir olduğu ortaya konmuştur. 24 milyon tondan fazla demir olduğu düşünülen Çelikhan bölgesindeki yatakların tenör oranının çok düşük olması sebebiyle işletilmesi karlı değildir. Şehirde çimento ve tuğla üretimi için de yeteri kalite ve miktarda agrega ve killi toprak bulunmaktadır.

Ekonomik potansiyelin çok yüksek olduğu bölgeyi her yıl onlarca araştırmacı, bilim insanı ziyaret etmektedir. Ekonomik potansiyeli ile adını duyurmaya şehrin turistik potansiyeli de ortaya çıkmaya başlamıştır. Ekonomik olarak hızlı bir biçimde gelişen Adıyaman otobüs seferleri sayıları her geçen gün artmaktadır. Şehir merkezinin gelişimi doğu yönüne doğru gerçekleşmektedir.

Adıyaman’da Gezilmesi Gereken Yerler

Tarihi Anadolu’da kurulan en önemli ve ilk medeniyetlerden biri olan Hititlere kadar uzanan şehir özellikle Roma döneminde doğudaki diğer devletlerle yaşanan çekişmelerde önemli yer edinmiştir. Daha sonra önce Bizans sonra da Arap devletlerinin yönetimi altına girmiştir. Şehir Anadolu’da hüküm sürmüş devlet ve imparatorluklara ait birçok eser barındırmaktadır. Bu yönüyle Anadolu tarihinin açık hava müzelerinden biri olarak görülmektedir. Antik çağa ait kaya mezarlar, kaleler, höyük ve Tümülüsleri ile yüksek bir turizm potansiyeline sahiptir.

Hısn-ı Mansur, Gerger ve Besni kaleleri ile Yeni Kale şehirde bulunan en önemli kalelerdir. Sırasıyla Roma, Hitit ve Memluk dönemlerinden inşa edilen bu kaleler günümüzde tarihi ve arkeolojik olarak önem taşımaktadır.

Şehirde farklı noktalarda Tümülüs ve Höyükler bulunmaktadır. Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü bölgede egemenlik sürmüş olan Kommagene Krallığı ailesinin kadınları için inşa edilmiştir. 20 metre yükseklikteki tümülüs iki adet sütunla işaretlenmiştir. Sütunların üzerindeki siyah kartal heykelleri sebebiyle yerel halk “Karakuş” olarak anmaya başlamış ve zamanla isim kabul görmüştür. Bir diğer önemli Tümülüs Kommagene Kralı 1.Antiochos’a ait olduğu tespit edilen ve Nemrut Dağında bulunan tümülüstür. Arsameia Ören Yeri içinde yer alan ve yine Kommagene Krallığına ait olan anıtlar krallığın başkentlerinden biri olan Arsameia’ya aittir. Bu bölgede yer alan yazıtlar dönem hakkında birçok bilgi vermektedir.

Adıyaman ilinin en çok dikkat çeken bölgesi Nemrut Dağıdır. 2150 metre yüksekliğinde ve Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan dağda bulunan dev tanrı heykelleriyle büyük bir kültürel öneme sahiptir ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiştir. Kommagene Kralı 1.Antiochos tarafından tanrılara olan minnetlerini göstermek için inşa edilen heykeller yalnızca ülkemizden değil, yurtdışından da turistleri kendilerine çekmektedir. Kireç taşından yapılan heykeller 8 ila 10 metre arasında değişen boyutlara sahiptir ve Helenistik dönemin Anadolu’daki en önemli eserlerindendir.

Şehrin bir diğer önemli turistik bölgesi ise Perre Antik Kentidir. Bizans dönemine kadar bölgenin en önemli yerleşim alanlarından biri olan şehrin kayalara oyulan mezarları ilk dönem Hristiyanlık tarihi açısından önem taşımaktadır. Antik kente ait Nekropolis (mezarlık alanı) oldukça büyüktür. Yine Kommagene Krallığına ait olan bölgenin yalnızca önemli kişilerin cenazelerinin defni için kullanıldığı düşünülmektedir.

Atatürk Barajının su tutma sürecinde Kahta’nın Eskitoz Köyünün doğusunda 1977 tarihinde keşfedilen Tille Höyük sular altında kalmıştır. Kaya mezarlar Roma döneminden kalmıştır. Kommagene Krallığının başkentlerinden biri olan Samsat Antik Kenti de günümüzde sular altında bulunmaktadır.

Adıyaman’da Konaklama İmkanları

İl sınırları içinde ülkemizde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel zincirlerinin şubeleri yanında yerel olarak hizmet sunan oteller bulunmaktadır. Şehir merkezi, Kahta ve Nemrut Dağı çevresinde farklı fiyat aralıklarında hizmet veren birçok otel bulunmaktadır. Şehrin kuzey batısında bulunan Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine yakın konaklama imkanları ise çok sınırlıdır.

Şehrin farklı noktalarında, özellikle milli parklar ve çevrelerinde kamp yapılabilecek alanlar da bulunmaktadır. Şehirde ve ilçelerde farklı devlet kurumlarına ait misafirhanelerde bulunmaktadır.

Adıyaman’da Yeme İçme İmkanları

Mutfağı ile dikkat çeken il özellikle çiğ ve içli köfte, buhara pilavı tanınmaktadır. Şehirde et yemekleri, kebap çeşitleri ile birlikte yöresel çorbalar da yoğun olarak tüketilmektedir. Başta şehir merkezi olmak üzere şehrin önemli turistik bölgelerinde yöresel lezzetlerin ve ülke genelinde yoğun olarak tüketilen yemeklere ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinde restoran ve fast food işletmeleri ağırlık olarak şehrin ortasından geçen Atatürk Bulvarı üzerinde ve civarında yoğunlaşmıştır.

Adıyaman Otogarı'na Ulaşım

Şehir merkezinin yaklaşık 5 km doğusunda bulanan ve Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısında bulunan Adıyaman Otogarı'na ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Bu yolun ismi otogar ayrımının da bulunduğu kavşaktan sonra Adıyaman – Diyarbakır Yolu olarak değişmektedir ve halk arasında “Çevre Yolu” olarak da anılmaktadır. Adıyaman otobüs bileti seçeneklerini görüntülemek ve Adıyaman bilet fiyatları hakkında bilgi alıp hızlı bir biçimde istediğiniz güzergahta bilet almak için bilet.net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Otobüs

Otogardan şehrin farklı bölgelerine ve diğer ilçelerine otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otogara hem belediye hem özel halk otobüsleri sefer düzenlemektedir. Şehir merkezine ulaşım trafiğe göre 10dk civarı sürerken Kahta’ya ise yaklaşık 30dk’da ulaşılabilmektedir.

Taksi

Şehir merkezinden otogara ulaşım trafik durumuna göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10dk sürmektedir. Dışarıdan gelen yolcular otogarda faaliyet gösteren taksi durağı vasıtasıyla seyahatlerini tamamlayabilmektedirler.

Minibüs

Şehrin farklı noktalarından ve diğer ilçelerinden otogara minibüs ve dolmuş servisleri düzenlenmektedir.

Yolcu Servisi

Yolcularına servis hizmeti sunan firmalar bulunmaktadır. Bu hizmeti veren şirketler Adıyaman bilet veya yolcu kartı olmayanların yolcu servislerini kullanmalarına izin vermemektedirler. Detaylı bilgi için bilet.net sitesinin müşteri hizmetlerinden bilgi alabilirsiniz.

Adıyaman Otogarları

Adıyaman Otobüs Bileti Sıkça Sorulan Sorular

Adıyaman otobüs bileti hakkında aklınıza takılabilecek soruların cevaplarını inceleyebilirsiniz.

Adıyaman Hakkında
Nüfus:632.148
Telefon Kodu:0416
Plaka Kodu:02
Cmt
16,38°
Adıyaman
24 Kas Paz, Bulutlu
12,54°
Pzt
6,52°
Sal
5,03°
Çrş
5,68°
Prş
2,52°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery