Tunceli Otobüs Bileti

Tunceli

Tunceli Merkezli Otobüs Firmaları Tüm firmalar
Tunceli

Tunceli Hakkında

Munzur Çayı kıyısında kurulu olan merkez ilçe Tunceli ve ona bağlı belediyelerden oluşan şehrin isminin anlamı Farsçada “gümüş kapı” anlamına gelmektedir. Dersim ismiyle il olan şehrin ismi daha sonra Tunceli olarak değiştirilmiştir.

Arazinin önemli bir kısmı dağlık olan bölgede plato ve ovalar arazinin yaklaşık üçte birini kaplamaktadır. Bu durum bölgenin ikliminin çok sert olmasına yol açarken yaban hayatın varlığını devam ettirmesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Karasal bir iklime sahip olan Tunceli’de kar yağışları çok yoğun görülmektedir. Bölgenin çok dağlık olması ulaşım için havayolu ve demir yollarının kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı şehre ulaşım karayoluyla gerçekleşmektedir. Kış mevsiminde özellikle köy yollarında yaşanan kapanmalar yaşantıyı olumsuz etkilemektedir.

Bölgede ulaşımın zorlu olması doğal hayatın insanlardan daha az etkilenmesine yardımcı olmuştur. Günümüzde de doğa turizmi Tunceli’nin geliştirmeye çalışılan yönlerinden biridir ve Tunceli bilet satışlarına önemli yansıması bulunmaktadır.

Munzur Irmağı üzerine inşa edilen Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali şehir ekonomisine de hareketlilik getiren, ülkemizin en önemli elektrik kaynaklarından biridir. Baraj gölünde amatör balıkçılık faaliyetlerine izin verilmekle beraber, balık üretimi de gerçekleştirilmektedir. Şehrin kenarına kurulduğu ırmakta düzenli olarak yolcu veya yük taşınması yapılmamaktadır.

Tarımcılık faaliyetleri vadilerin oluşturduğu düzlük alanlarda yoğunlaşmıştır. Munzur, Tahar, Pülümür ve Peri vadilerinin genişlediği noktalar tarıma en uygun noktalardır. Sayıları ve alanları çok az olan ovalarda bakliyat ve hububat ekimi yapılabilmektedir. Bölgenin Fırat havzası içinde olması ve yüksek miktarda yağmur ve kar yağışı alması yıl içerisinde tarım için ihtiyaç suyun kolaylıkla karşılanmasını sağlamaktadır.

Şehirde yalnızca ufak sanayi işletmelerinin bulunmaktadır. Ulaşım zorlukları ve zorlu kış şartları bölgede sanayi ve maden endüstrilerinin gelişmesini engellemektedir.

Tunceli’de ülkemizin en büyük dördüncü gölü ve en büyük ikinci yapay gölü olan Keban Baraj Gölü dışında önemli bir göl bulunmamaktadır. Munzur Dağları sırasında bulunan dağlarda buzul yataklarının yarattığı çöküntülerin su ile dolmasıyla oluşan birçok ufak göl bulunmaktadır.

Tunceli’de Gezilmesi Gereken Yerler

Tunceli zaman içerisinde Hurri, Hitit, Urartu, Med, Pers ve Makedon egemenliği altına girmiş bölge daha sonra ise Roma, Bizans, Arap devlet ve imparatorlukları hakimiyet kurmuştur. Bunun yanında bölgede insan varlığının çok daha eskiye dayandığına dair bulgular bulunmuştur.

Tunceli, ülkemizin diğer şehirlerinden farklı birçok örf ve adetin bulunduğu bir şehirdir. Evlilik, nişan, doğum, cenaze gibi bir veya birkaç aileyi ilgilendiren gelişmeler için çok yapılan tören ve eylemlerde bulunulmaktadır. Bölgeye ait birçok hikâye ve efsane uzun yıllar ağızdan ağıza aktarılmış, yakın zamanda yazılı olarak kaydedilmeye ve paylaşılmaya başlanmıştır. Bunlardan en çok bilinenleri Gelin Pınarı, Düzgün Baba ve Munzur Baba Efsaneleridir. Bu yönüyle ülkemizin kültürel hazinesinin önemli bir parçası olan şehir bu alanda birçok araştırmaya konu olsa da henüz hak ettiği bilinirliğe ulaşamamıştır.

Tunceli’nin en önemli doğal hazinesi Munzur Vadisi Milli Parkıdır. Tunceli – Ovacık yolu üzerinde bulunan milli parkta 1518 çeşit bitki tespit edilmiştir. Bu bitkilerin 227’si yalnızca ülkemizde bulunurken, 43’ü ise yalnızca Munzur Vadisi Milli Parkında yetişen endemik türlerdir. Bu yüzden bölge turizm için olduğu kadar bilimsel araştırmalar için de önem taşımaktadır. Bitki örtüsü ağaçlardan oluşan milli parkta meşe, çınar, karaağaç, ceviz, söğüt ve daha birçok ağaç türü bulunmaktadır. Vahşi hayvanların da yaşantılarına özgürce devam ettiği bölgede tilki, ayı, sansar, vaşak ve yaban domuzu gibi insanlara zarar verebilecek türler bulunduğundan dolayı dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında tavşan, sincap, porsuk, keçi gibi otçul hayvanlarda sıklıkla görülmektedir. Milli parka yakın bulunan Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur Höyüklerinde yapılan araştırmalarda neolitik ve kalkolitik dönemlerde buralarda insan gruplarının yaşadıkları tespit edilmiştir.

Bunun yanında Çemişgezek’de bulunan ve Derviş Hücreleri olarak da bilinen İn Delikleri de mutlaka görülmesi gereken yerlerden kabul edilmektedir. İn Delikleri, Tahar Çayı vadisinin üst kesimlerinde bulunmaktadır. Kalker kayalara yerleşim amacıyla oyulan 20 odacık birçok turist ve araştırmacının Tunceli otobüs bileti alarak şehri ziyaret etmekteki en önemli sebeplerindendir. Odacıkların kimler tarafından oyulduğuna dair bir ipucu henüz bulunamamıştır.

Pertek ve çevresinde jeotermal kaynakları müşterilerine sunan işletmeler bulunmaktadır. Ayrıca burada feribot ile Keban Baraj gölü üzerinden Elazığ’a geçmek de mümkündür.

Tunceli’de Konaklama İmkanları

Ziyaretçilerine çok fazla konaklama alternatifi sunamayan şehirdeki en büyük otel 4 yıldızlıdır. Otellerin neredeyse tamamı merkez ilçede bulunmaktadır. Şehir merkezinde polis ve öğretmen evleri hizmet vermektedir. Diğer devlet kurumlarına ait misafirhaneler bulunmaktadır. Merkez ilçe dışında Milli Parklar çevrelerinde çeşitli konaklama olanakları bulunmaktadır. Dış ilçelerde de öğretmen evleri bulunmaktadır. Özellikle kamp alanları yaz aylarında çokça rağbet görmektedir. Tunceli otobüs seferleri ile şehre ulaşmadan önce konaklama rezervasyonlarının da yapılması tavsiye edilmektedir.

Tunceli’de Yeme İçme İmkanları

Gulik yemeği, mantar yemeği, döğme çorbası ve pilavı bölgenin en bilinen yerel lezzetleridir. Zerefet, sirekurt, kavut, patila ve sirepati gibi unlu yemeklerinde çokça tüketilen bölgede en fazla tüketilen tatlılar ise pancar tatlısı, kabak tatlısı, heside, aşure ve helvadır. Çevre ilçelerde ve merkez ilçede yöresel lezzetlerin tüketilebileceği birçok restoran müşterilerini beklemektedir.

Şehir merkezinde restoranlar genellikle Munzur Irmağı çevresinde bulunmaktadır. Birçok şehirde hizmet veren fast food zincirlerinin önemli bir kısmı Tunceli’de faaliyet göstermemektedir. Uzunkaya Barajında yetiştirilen balıklar sayesinde şehrin birçok noktasında balık restoranları da hizmet vermektedir. Erzincan ve Elazığ yolları üzerinde birçok restoran yolculara hizmet sunmaktadır.

Tunceli Otogarı'na Ulaşım

Şehir merkezinde, Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan Tunceli Otogarı'na ulaşım kolay bir biçimde gerçekleşmektedir. Şehir merkezinde yer almasından dolayı birçok noktadan yürünerek bile varılabilinmektedir. Şehir hastanesi ve üniversiteye ulaşmak için taksi veya otobüslerden faydalanmak gerekmektedir. Bazı firmalar, rotanın uygunluğuna göre, buralarda yolcu indirebilmektedir. Şehirde otomobil kiralama hizmeti veren işletmeler bulunmaktadır.

Otogarda servis hizmeti sunulmamaktadır. Tunceli bilet fiyatları ve sefer saatlerini öğrenmek isteyenler, bilet.net sitesini ziyaret ederek hem aradıkları bilgilere ulaşabilirler hem de istedikleri firmanın istedikleri seferinden, otobüs biletlerini bulundukları yerden bile hızla ve güvenle alabilirler.

Otobüs

Merkez ilçe içerisinde belediye tarafından işletilen otobüsler 5 hatta toplu taşıma ihtiyacını karşılamaktadır. Bu otobüsler hafta içi 06.45 ile 17.30 arasında hizmet vermektedir. Hafta sonu ise ilk sefer 07.30’da son sefer ise 17.00’de yola çıkmaktadır. Bazı hatlarda bu saatler değişiklik göstermektedir.

Taksi

Tunceli Otogarı'nda hizmet veren bir taksi durağı bulunmamaktadır. Şehirdeki hareketliliğin erken saatlerde sona ermesinden ve taksi sayısının çok fazla olmamasından dolayı özellikle akşam saatlerinde taksi bulmakta zorlanılmaktadır. Şehre dışarıdan gelecek olanların taksi kullanmak isteyebilecekleri durumlarda önceden ayarlama yapmaları tavsiye edilmektedir.

Minibüs

Tunceli merkez ilçesi ve dış ilçelerde birçok hatta minibüsler hizmet vermektedir. Minibüsler kullanılarak şehrin birçok noktasına rahatça ve hızlı bir biçimde ulaşmak mümkündür. İlçelerden gelen minibüs ve otobüslerin saatleri ilçe belediyeleri tarafından belirlenmektedir. Bu araçlarında sefer saatleri mevsimlere göre değişebilmektedir.

Tunceli Otogarları

Tunceli Otobüs Bileti Sıkça Sorulan Sorular

Tunceli otobüs bileti hakkında aklınıza takılabilecek soruların cevaplarını inceleyebilirsiniz.

Tunceli Hakkında
Nüfus:83.645
Telefon Kodu:0428
Plaka Kodu:62
Tunceli
18 May Cmt, Yağmurlu
15,36°
Paz
14,89°
Pzt
14,69°
Sal
17,29°
Çrş
17,63°
Prş
16,18°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery